+31 (0) 299 689 020

Composiet materiaal

Composiet materiaal

Composiet

Composiet is een samenstelling van verschillende materialen, waarbij de afzonderlijke materiaaleigenschappen elkaar in het eindresultaat versterken. De basis materialen van composiet zijn een combinatie van een kunsthars en een vezel. De vezel, van bijvoorbeeld glas, aramide of koolstof, zorgt voor de sterkte en stijfheid van het materiaal. De hars zorgt voor de verdeling van belastingen en de gevoeligheid van het composiet voor externe factoren, zoals vocht, chemicaliën en ultraviolet licht. Vloeibaar is de hars eenvoudig toe te passen en met mallen in elke gewenste vorm te verwerken.

De combinaties van (kunst)harsen en synthetische vezels worden vezel versterkte kunststoffen genoemd. Deze materialen hebben grote voordelen ten opzichte van de gangbare materialen. De belangrijkste zijn de sterkte en stijfheid ten opzichte van een geringer gewicht en de corrosie bestendigheid. Ook is het goed bestendig tegen vocht, water en chemicaliën en heeft het een lange levensduur. Hierdoor is het toepassingsgebied legio zoals constructieve toepassingen, buizen en aanrechtbladen.

Bij de productie en verwerking van deze composieten is warmte nodig. De warmte is uitstekend met infrarood lampen op te brengen. Het verwarmen van het composiet kan dan ook voor verschillende doeleinden toegepast worden.

Toepassingen:

  • Het met elkaar verlijmen van de verschillende lagen waaruit het materiaal is opgebouwd
  • Het drogen van de coating voor de afwerking bijvoorbeeld voor het maken van plaat materiaal maar ook bij de productie van composiet buizen.
  • Opwarming voor het vervormen van het materiaal.
  • Verwarming van het materiaal om het flexibeler te maken voor na bewerkingen

 

Voor de productie van composiet buizen wordt gebruik gemaakt van IR stralingswarmte. Hiervoor hebben wij een speciale infrarood tunnel ontwikkeld waar de buis doorheen gevoerd kan worden. De infrarood lampen zijn rondom in de tunnel geplaatst. Hierdoor wordt de buis bij het doorvoeren overal aangestraald en egaal verwarmd. De tunnel kan toegepast worden voor:

  • Het uitvloeien van de coating.
  • Het verwijderen van vocht uit de coating.
  • Door het verwarmen, wordt de buis flexibeler waardoor deze strak, bijvoorbeeld een op haspel opgerold kan worden.
×

Meer weten over Composiet materiaal?

Bel Hans direct!