+31 (0) 299 689 020

Coatings uitvloeien en drogen

Coatings uitvloeien en drogen

Coatings uitvloeien en drogen

Er zijn verschillende soorten coatings die aangebracht kunnen worden voor het kleuren, decoreren of beschermen van het basis materiaal. De coatings kunnen daarnaast aangebracht worden op allerlei materialen. Veel aangebrachte coatings kunnen vervolgens uitstekend gedroogd worden met infrarood, al dan niet in combinatie met lucht. De lucht kan over het oppervlakte geblazen worden door middel van luchtmessen. Meer informatie over luchtmessen kunt u terug vinden onder grafisch drukwerk. Bij de droging komen vluchtige stoffen vrij, meestal waterdamp welke afgezogen moeten worden om een optimaal droog resultaat te krijgen.

Naast het drogen van de coating is de infrarood verwarming ook een uitstekende oplossing om het materiaal voor het aanbrengen van de coating voor te verwarmen waardoor de coating beter uitvloeit. Door bijvoorbeeld, na het aanbrengen van een UV coating het materiaal eerst te verwarmen met infrarood, vloeit de UV lak beter uit. Hierdoor wordt het heel gelijkmatig over het oppervlakte verdeeld. Daarna kan de coating worden uitgehard met UV stralingspanelen.

De infrarood panelen brengen de warmte via straling over op het te verwerken materiaal. Daarom is deze manier van drogen het meest geschikt voor het drogen/uitvloeien van coatings op vlakke oppervlakten. Voor droging aan 2-zijde moeten dus aan beide zijden IR panelen worden opgesteld. Het drogen van complexe 3D vormen kan problemen opleveren omdat de IR straling hierbij niet alle delen kan bereiken. Wel is het mogelijk om de IR lampen in allerlei vormen te maken er zijn o.a. rond gebogen uitvoeringen speciaal voor ronde voorwerpen leverbaar.

Toepassingen:

Onderstaand ziet u enkele voorbeelden van toepassingen die door ons gerealiseerd zijn. Ook hiervoor geldt dat wij bij ons in Middenbeemster of bij u op locatie testen kunnen uitvoeren. Aan de hand van deze testen kunnen wij u een gedegen advies geven. Wij kunnen u dan informeren wat voor de best mogelijk oplossing is en wat het energieverbruik is dat u hiervoor nodig heeft.

Voor het op kleur brengen en het beschermen van het hout onder andere vloerdelen en meubelplaten

Voor het op temperatuur brengen van de platen voor een goede hechting

voor het kleuren van metalen platen en het aanbrengen van een beschermlaag tegen corrosie.

Voor het anti-statisch maken van het materiaal door het opbrengen van een siliconen emulsielaag, waaruit het water verwijderd moet worden.

Voor het drogen van dispersie lakken, meer info hierover vind u onder Drukwerk grafisch

×

Meer weten over Coatings uitvloeien en drogen?

Bel Hans direct!