+31 (0) 299 689 020

Voeding en levensmiddelen

Voeding en levensmiddelen

Voeding en levensmiddelen

Bij de productie en bereiding van voeding en levensmiddelen worden er op veel plaatsen installaties voor verwarming gebruikt. Het is bij veel processen mogelijk om hiervoor infrarood verwarming toe te passen. Enige voorbeelden van gerealiseerde projecten bij de productie van levensmiddelen zijn:

Het ontkiemen en ontsmetten van zaden, noten en granen b.v. voor de verwerking tot superfoods.
Door deze producten met infrarood straling te verwarmen tijdens het productieproces kunnen deze veilig en snel verwerkt worden.

Door ingevroren groente of fruit gelijkmatig over een transportband te verdelen en dit te onder infrarood verwarmingspanelen door te voeren, kunnen deze producten heel gelijkmatig en nauwkeurig worden ontdooid en op temperatuur gebracht worden.

Verwarmen/smelten van chocolade wordt o.a. toegepast voor het samen smelten van chocolade figuren, het vloeibaar maken t.b.v. uitgieten en voor het reinigen van de mallen.
Met gebruikmaking van infraroodverwarming is het ook hier mogelijk om heel nauwkeurig en gelijkmatig de chocolade op de gewenste temperatuur te brengen.

Voor het reinigen en produceren van levensmiddelen wordt veel water gebruikt. Het overtallige water moet vervolgens uit de producten worden verwijderd. Met infrarood verwarming, eventueel gecombineerd met lucht droging is dit heel goed te realiseren. Als voorbeeld noemen wij hier suikerklontjes, welke na het samenstellen nog gedroogd moeten worden voor deze verpakt kunnen worden.

Voor het (af)bakken van brood, koek en wafels of het aanbrengen van top lagen op deze producten.

Bij het toepassen van LED verlichting in de glastuinbouw als vervanging van de assimilatie lampen komt er na genoeg geen warmte vrij. Om dit warmte verlies te compenseren is het mogelijk om de bij te verwarmen met infraroodstraling. Hierdoor wordt de groei extra gestimuleerd waardoor de productietijd verkort wordt.

Voor het bereiden van levensmiddelen zoals maaltijden zijn de volgende toepassingen uitgevoerd:

Nadat een maaltijd gereed is kan het nog even duren voor een complete bestelling gereed is. Door de maaltijd nu onder infraroodverwarming te plaatsen blijft deze warm en knapperig tot de gehele bestelling klaar staat om te worden uitgeserveerd.

Diepvries en voorgebakken pizza’s en kunnen heel goed in een infraroodoven worden ontdooid en/of opgewarmd. De pizza wordt hierbij knapperig en krokant.

×

Meer weten over Voeding en levensmiddelen?

Bel Hans direct!