+31 (0) 299 689 020

Voordelen van IR verwarming

Voordelen van IR verwarming

Voordelen van IR verwarming en droging:

Er zijn veel voordelen van IR verwarming en droging bij het toepassen in industriële processen. Vooral ten opzichte van conventionele verwarming, die gebaseerd is op verbranding van fossiele brandstoffen, is er veel winst te behalen.

De belangrijkste zijn:

  • Infrarood verwarming draagt bij aan een grotere efficiency. Na het inschakelen is de stralingswarmte direct aanwezig waardoor er geen voorverwarming nodig is. Door de snelle reactietijd van de infrarood lampen is de warmte afgifte ook direct weg als deze worden uitgeschakeld. Dit komt de veiligheid ten goede.
  • De processen kunnen heel precies worden geregeld. Hiermee wordt een snellere droging en een betere verlijming of versmelting bereikt. Het gevolg is dat de product kwaliteit verbeterd en er ontstaat een grotere reproduceerbaarheid. Daarnaast ontstaat er een vermindering van de productie risico’s en van product afval.
  • Door een snelle droging van het product worden ook de doorlooptijden verkort. De producten kunnen vaak direct verder verwerkt worden zonder dat er een wachtperiode nodig is.
  • Ruimtebesparing! Door de compacte bouwvorm van de infrarood panelen kunnen deze vaak in een bestaande productielijn opgenomen worden. Bij vervanging van de bestaande gebruikelijke droogtunnels is de benodigde ruimte (lengte van de tunnel) vaak korter. Ook als de producten op een natuurlijk manier worden gedroogd is hier vaak veel opslagruimte voor nodig. Deze opslagruimte vervalt omdat, het door de infrarood gedroogde product, direct verder verwerkt kan worden.
  • Verlijming van moeilijke materialen met gebogen oppervlakken hebben veel voordeel bij infrarood verwarming. Met name omdat deze deze onder trek of duw spanning staan. Randen en hoeken kunnen bij onvoldoende droging van de lijm loslaten. Door de snellere droging zullen deze een betere hechting houden.
  • Ook wordt de droogtijd aanzienlijk verkort bij inzetten van infrarood verwarming voor het drogen van lakken of spuitwerk. Het product kan ook dan sneller verwerkt worden.
  • Door toepassing van elektrische verwarmingssystemen verminderd u de CO2 uitstoot. U produceert nog groener als u zelf ook uw elektrische energie opwekt, met behulp van zonnepanelen en/of een windmolen.

 

×

Meer weten over Voordelen van IR verwarming?

Bel Hans direct!