+31 (0) 299 689 020

Lamineren & Verlijmen

Lamineren & Verlijmen

Lamineren & Verlijmen

Het aan elkaar verbinden van materiaal lagen wordt gedaan door lamineren & verlijmen.

Lamineren:

Om de verschillende lagen aan elkaar te verbinden, te lamineren worden verschillende processen (principes) toegepast:

  • Nat lamineren. Tussen de te verbinden lagen wordt een vloeistoflijm aangebracht. Na het drogen en/of het afbinden van de lijm zijn de delen aan elkaar verbonden.
  • Droog lamineren. Tussen de te verbinden lagen wordt meestal een zelfklevende lijm toegepast. Na het aandrukken van de lagen is de verbinding tot stand gebracht.
  • Thermisch lamineren. Door de contactvlakken van de te verbinden lagen warm te maken en/of in elkaar te drukken worden deze plastisch waardoor ze met elkaar versmelten (lassen). Net als bij het spiegellassen wordt op deze manier een verbinding tussen de lagen tot stand gebracht.

Het thermisch lamineren kan heel goed worden uitgevoerd door gebruikmaking van IR stralers.

 

Verlijmen:

Er zijn vele industriële toepassing voor het verlijmen van materialen die kunnen worden gerealiseerd met infrarood stralingspanelen. Het verlijmen kan op verschillende manieren tot stand gebracht worden.

  • Hotmelt, de meeste materialen kunnen met hotmelt lijm worden verlijmd, op voorwaarde dat de onderdelen kunnen worden samengevoegd terwijl de lijm nog steeds gesmolten is. Wanneer de onderdelen worden samengedrukt wordt de warmte snel verspreid via de onderlagen, waardoor de lijm verhardt en voor een onmiddellijke verlijming of afdichting zorgt. De verwerkingstijden van hotmelt lijmen variëren van een paar seconden tot een paar minuten; dit hangt af van de formulering van de lijm, de omgevingstemperatuur, de temperatuur van de onderlaag en de hoeveelheid en samenstelling van de gebruikte lijm. De temperatuur van de onderlaag is hierbij prima op een constante waarde te brengen en te houden door gebruik te maken van IR stralingspanelen.
  • Watergedragen lijmen, door het inzetten van infrarood verwarming wordt de verwerkingstijd van het product aanzienlijk verkort. Dit betekend dat dus ook de doorlooptijd korter wordt met als gevolg dat de productie snelheid hoger wordt.

Voor het verlijmen van de verschillende lagen waaruit een matras is opgebouwd. De verlijming kan uitgevoerd worden met hotmelt of met lijmen op waterbasis. Voor de voorverwarming, hechting en/of droging kunnen de IR stralingspanelen zorgen voor een optimaal resultaat.

Voor het verlijmen van speciale PVC hulpstukken en buis einde.
Voor het verlijmen van filter eindkappen.

Het verlijmen van zolen op klompen en schoenen door IR warmtestraling.

Voor het verlijmen van honingraten welke ter versteviging o.a. in binnendeuren worden gebruikt.

Het verlijmen van leer op elkaar voor de productie van riemen.

×

Meer weten over Lamineren & Verlijmen?

Bel Hans direct!