+31 (0) 299 689 020

Infrarood en UV straling wat is het verschil?

Infrarood en UV straling wat is het verschil?

Wat is infrarood en UV straling

Infrarood en UV straling zijn een klein gedeelte van het elektromagnetische spectrum. Het zichtbare licht heeft een golflengte van 380nm tot 760nm. Het gebied hiernaast met een hogere golflengte is het IR spectrum. Het grootste gedeelte van de IR straling op aarde is afkomstig van de zon. Het gebied naast het zichtbare licht, met een lagere golflengte is het UV spectrum.
Hoe lager de golflengte, hoe hoger de frequentie van de straling en hoe meer energie erin getransporteerd wordt.
Dit betekend dan ook dat hoe lager de golflengte is hoe dieper de straling kan doordringen in materiaal. Hiermee wordt ook verklaard dat straling met een lage golflengte schadelijk is voor het menselijk lichaam. Omdat de IR straling een hogere golflengte heeft als het zichtbare licht is het in principe niet schadelijk voor het menselijk lichaam. Natuurlijk moet er bij de toepassing, het verwarmen van materiaal, altijd rekening mee gehouden worden dat het produkt en de aangrenzende onderdelen ook warm kunnen worden.

De IR straling wordt afhankelijk van de golflengte onderverdeel in:
• kortgolvig IR, van 780nm tot 1500nm
• middengolvig IR, van 1,5nm tot 3000nm
• lang golvig IR, van 3000nm tot 1mm

Infrarood straling wordt toegepast voor het verwarmen en drogen van producten, voor ruimteverwarming en in sauna cabines.
De keuze van de toe te passen golflengte voor het verwarmen en/of drogen van producten is afhankelijk van:
• het materiaal waaruit het product is gemaakt
• het doel, verwarming of droging
• de omstandigheden
• het productieproces

De UV straling wordt afhankelijk van de golflengte onderverdeelt in drie groepen:
• UV-A, van 315nm tot 380nm
• UV-B, van 280nm tot 315nm
• UV-C, van 200nm tot 280nm

UV straling wordt toegepast voor droging van coatings en lakken op vele uiteenlopende materialen.
Door de UV straling wordt, door toevoeging van initiatoren aan de lak en coating, een uithardingsproces in gang gezet, dat zeer snel verloopt. Hierdoor is de lak of coating direct droog en krasvast. Ook warmte gevoelige materialen kunnen hiermee worden aangestraald.
Met de huidige generatie LED UV, kan heel gericht UV straling van een bepaalde golflengte worden uitgestraald waardoor er veel minder energie nodig is voor het droogproces dan met de traditionele UV lampen.
Daarnaast is de levensduur van de UV LED’s vele malen hoger (ca. 25000 branduren) t.o.v. de UV lampen (ca. 1000 branduren).

Wij zijn u graag van dienst als u meer wilt weten over de keuze van de toepassing van straling voor uw droogproces. Neem hiervoor contact met ons op via het contact formulier of telefonisch.

×

Meer weten over Infrarood en UV straling wat is het verschil??

Bel Hans direct!